- Manglende tænder -


 

En enkelt tand mangler

Mangler du blot en enkelt tand er det som udgangspunkt ikke nødvendigt at erstatte den. Der er dog mange som alligevel får erstattet tanden. Det kan være placeringen af den manglende tand, der gør det nødvendigt af æstetiske årsager. Men mange synes faktisk blot, at det ikke er rart at have en hul i tandrækken og ønsker derfor tanden erstattet til trods for at man ikke umiddelbart kan se det udefra. Mange gange vil tanden der mangler kunne erstattes at et implantat og det vil også altid være førstevalget, hvis ikke der er tungtvejende årsager til at undgå implantater. Alternativet, hvis den nye tand skal sidde fast, er en bro. Fordelen ved implantater er at man ikke skal bore i nabotænderne og derved udsætte disse tænder for et traume. Den mest tungtvejende årsag til at vælge en bro fremfor et implantat er at man ikke behøver at gennemgå en operation. Desuden kan der nogle gange være en økonomisk fordel i at vælge broløsningen. Tyggefunktionelt og æstetisk vil der i de fleste tilfælde ikke være en nævneværdig forskel på de to løsninger.

 

Flere tænder mangler

Er du i den situation at du har mistet mere end en tand, kan de oftest erstattes af nogle nye tænder lavet af porcelæn. De nye tænder vil typisk være understøttet af implantater som er nogle skruer der bliver sat op i knoglen. På disse skruer kan man så efterfølgende sætte de nye tænder fast. Sommetider er implantatløsningen dog ikke de rigtige for dig som patient og vi drøfter derfor altid alternative løsninger. En sådan løsning kunne være en større brokonstruktion, som man sætter fast på nogle eller alle de resterende tænder. Derved får man fortsat tænder der sidder fast, men behøver ikke at gennemgå operation, for at få isat implantatskruerne. Vi ved desværre at ingen af vores behandlinger har en forventet livslang holdbarhed. Derfor skal man have med i sine overvejelser at man ved en stor brokonstruktion får sværere ved at reparerer broen efterfølgende og derved vil udgiften til en eventuel reparation også være tilsvarende dyrere end hvis de nye tænder sad fast på implantater. Dette skyldes at tænder monteret på implantater kan afmonteres og repareres, hvorimod nye tænder der sidder fast på dine egne tænder ikke kan tages af og derfor må laves helt om, hvis der eksempelvis skulle være noget porcelæn der knækkede af.

 

Alle tænder mangler

Mangler du alle dine tænder i enten over- eller undermund kan disse ligeledes erstattes af nye tænder båret af implantater. Det vil give nogle nye tænder som sidder helt eller delvist fast. Vælger man en løsning hvor man ønsker tænderne sidder helt fast, vil der være tale om en fuldkæbebro. Broen bliver typisk båret af mellem 4 og 6 implantater og vil efter endelig montering stort set føles som om du havde fået dine egne tænder igen. 

En anden løsning kunne være nogle nye tænder man kan tage ind og ud af munden. Det er det vi traditionelt set kalder en protese eller et gebis. Den helt store ulempe ved proteser er at de ikke sidder fast og at du derfor vil have en fornemmelse af at du har sværere ved at tygge din mad. Her kan implantater også være behjælpelige. For man kan montere nogle små trykknapper (lignende dem man har siddende i sin overtøjsjakke). Disse trykknapper sidder således også på undersiden af protesen og kan derved “knappe” sammen med den del der er monteret på implantat. Herved får man en løsning som kan tages ud når dette ønskes, man samtidig sidder godt nok fast til at man kan tygge de fleste fødevarer.

Mangler du tænder og ønsker at høre om muligheden for at erstatte dem?

Skriv dig op her til en gratis forundersøgelse

Indtast venligst dit navn.
Indtast venligst et gyldigt telefonnummer.
Indtast venligst en besked

"Omhyggeligt og samvittighedsfuldt håndværk er en forudsætning, men en tilfredsstillende behandling kræver også at patienten er med i beslutningsprocessen.” - Anders Byrel, Tandlægerne Classensgade