Bro eller Tandbro som erstatning for manglende tænder

En bro kan, ligesom et implantat, opfattes som en fast protese, der erstatter en eller flere manglende tænder. Broen sidder fast på de omkringstående tænder, og behandlingen kræver - i kontrast til et implantat - ikke en operation i kæben. Man sætter istedet broen fast omkring de resterende nabotænder ved hjælp af en lim/cement. Broen kan derved ikke tages ud og vil føles meget lig de naturlige tænder. I det den sidder fast og har form som de naturlige tænder vil den udover en naturlig følelse og give den samme gode tyggefunktion som de rigtige tænder. 

Hvornår anvendes en tandbro?

For at kunne lave en bro er det nødvendigt at slibe omkring de tænder der skal fungere som bropiller. Dette vil i mange tilfælde være en unødvendig belastning af disse tænde og man vil i så fald istedet anbefale behandling med implantat. Der vil dog være situationer hvor en bro vil være det oplagte valg. Det vil typisk være i situtationer hvor pågældende tænder alligevel skal have en større behandling. Har tænderne undergået rodbehandling eller omfattende reparationer i plast vil det være naturligt at disse tænder anbefales kroner. Her vil en bro kunne være en god og fornuftig behandling.

Hvordan foregår behandlingen til en bro?

En tandbro består af bropiller og mellemled. Mellemleddet sidder som ordet antyder imellem de natrulige tænder dér hvor der manglender tænder. Bropillerne er betegnelsen for de tænder der holder broen. Der kan afhængig af antallet af manglende tænder være tale om to eller flere bropiller. Derfor vil en tandbro som udgangspunkt altid bestå af minimum 3 sammenhængende tænder, to bropiller og et mellemled. Dog kan broer laves i op til 16 led hvis en hel over- eller undermund kræver behandling.

For at broen kan sættes på tænderne bliver bropillerne tilslebet og der tages efterfølgende aftryk af bropiller og resterende tænder. Ved samme seance fremstilles nogle midlertidige hætter til de tilslebede tænder. Sommetider kan det allerede her lade sig gøre at lave en midlertidig bro i et plastmateriale.

Herefter produceres den endelige bro hos en tandtekniker og et par uger efter første konsultation kan den nye bro limes på tænderne.

En tandbro kan laves så den fuldkommen imiterer dine egne tændernes udseende. Teknikken for fremstilling af en bro er den samme som for kroner og implantater da de alle typisk fremstilles i porcelæn. Modsat hertil er aftagelig proteser, hvor tænderne typisk produceres i et plastmateriale. Behandling med broer eller implantater som erstatning af manglende tænder er derfor også af æstetiske årsage værd at foretrække fremfor en protese.

Hvad skal man vælge?

Det eneste absolutte argument for en bro fremfor et implantat er medicinsk historik. Er du eksempelvis behandlet med bisfosfonat i høj dosis vil det ikke være muligt at sætte implantater. Men også andre medicinske situationer kan udelukke eller vanskeliggøre en behandling med implantater. Det er derfor meget vigtigt at du i forbindelse med den forudgående undersøgelse informerer os om din medicinhistorik.

Et andet argument for at vælge en bro er tid. Det tager 2 - 3 uger at få lavet en bro, mens en behandling med implantat nemt kan tage 6 - 8 måneder. Er der tale om erstatning af mere end en tand vil en bro også være betydeligt billigere end behandling med implantater. Grunden til at man alligevel anbefaler implantater i mange situationer er at man reducere antallet af tænder involveret og derved også antallet af tænder der skal repareres hvis der på et tidspunkt skulle opstå et problem. Renhold omkring en bro er derudover sværere og mere tidskrævende end ved et implantat.

Er de tænder der skal fungere som bropiller meget nedslidte og har undergået omfattende behandling allerede vil en bro være et fint valg. I den type situationer vil man typisk anbefale krone til de slidte tænder og hvis kronerne samtidig kan fungerer som bropiller er det et oplagt valg.

Er nabotænderne til den manglende tand derimod intakte og sunde, vil det være bedst at undgå at beslibe dem. Dette skyldes at der ved en beslibning af tanden kommer en risiko for komplikationer såsom nervebetændelse mm. I disse tilfælde vil man typisk anbefale implantater.

Forud for enhver behandling vil du blive præsenteret for de forskellige muligheder og vi vil i fællesskab finde den løsning der passer bedst til dig.

Mangler du en tand og vil høre mere om muligheden for en bro?

Ring til os

35427727

Eller lad os ringe dig op

Indtast venligst dit navn.
Indtast venligst et gyldigt telefonnummer.
Indtast venligst en besked