Implantat - en kunstig tandrod

Et implantat er en permanent erstatning for en manglende tand. En implantatskrue skrues i kæbeknoglen og erstatter den manglende tandrod. På implantatskruen sættes et forbindelsesled kaldet et abutment, og en individuelt fremstillet tandkrone, tandbro eller aftagelig tandprotese bliver fastgjort til dette abutment.

 

Kan jeg få et implantat?

Behandling med implantat begynder almindeligvis med en konsultation hos tandlægen. Tandlægerne Classensgade har stor erfaring med æstetisk og rekonstruktiv tandbehandling og implanater er en af flere muligeheder der overvejes i forhold til andre alternativer. Behandlingen forudsætter, at knoglen i området er egnet til  indsættelse af en skrue. Dette vurderes typisk udfra et røntgenbillede og ved en klinisk undersøgelse. Vurderes det at knoglen ikke umiddelbart er egnet til indsættelse af et implantat, kan en kirurgisk knogleopbygning udføres. Som alternativ til en behandling med implantat kan der laves en protese eller der kan fremstilles en bro. En protese er en eller flere kunstige tænder, der er sat fast på et underlag der hviler på gummen. En tandbro er et antal tandkroner der hænger sammen og er fastgjort til der tilbageværende nabotænder.

 

Hvad er et implantat?

Et implantat er lavet af titanium der er et meget vævsvenligt materiale, som kroppen ikke

Implantat på vej til at blive skruet ned i hullet i knoglen

reagerer negativt på (fremmedlegeme reaktion). Tandlægen sætter implantatet ved at lave et lille snit i tandkødet og derefter forbore et lille standardiseret hul i kæbeknoglen med et særligt kalibreret bor. Implantatet kan herefter monteres i det forberedte hul.Ovenpå implantatet sættes en lille helingskrue der som regel vil stikke igennem tandkødet. Tandkødet kan herefter sys tilbage på plads med et par sting. Afhængig af hvilken tand det er der erstattes af implantat kan der fremstilles enmidlertidig smileprotese, der foreløbigt kan erstatte de manglende tænder indtil der kan laves en permanent implantatbåren løsning. Hele indgrebet tager som regel mellem 1-2 timer.

Efter implanatet er sat

Implantat i knoglen

Når implantatet sidder fast i knoglen kan der sættes noget ovenpå. Ned i implantatet sætter man et mellemled også kaldet et abutment. Ovenpå dette abutment kan man herefter sætte det der skal ligne tænder - enten kroner eller en aftagelig protese. Efterhånden som behandlingen med implantat er blevet mere og mere almindeligt er der kommet utroligt mange forskellige mærker af implantater på markedet, nogle bedre end andre. Hos Tandlægerne Classensgade har vi valgt at bruge et af de ældste og mest efterprøvede implantatmærker. Det har vi gjort da vi er af den overbevisning at vi ikke vil gå på kompromis med kvaliteten af de behandlinger vi laver. Men kvalitet koster - desværre. Det er derfor nemt at finde tandlæger der tilbyder behandling med implantater billigere end vi gør. Dog finder man ikke tandlæger, hvor kvaliteten er højere.

 

Hvad skal jeg forvente efter en implantatoperation?

Hævelse efter en implantatoperation er helt almindeligt. Det er en naturlig reaktion fra kroppen når den heler dér hvor implantat skruen er blevet indsat. Har du derudover fået foretaget en knogleopbygning, vil hævelsen typisk være større. Det er derfor vigtigt at du tager den ordinerede smertestillende medicin, da den udover at dæmpe eventuelle smerter også modvirker hævelse. Man kan derudover lægger en ispose eller andet koldt på kinden for at dæmpe hævelsen, desuden bør man holde hovedet højt de første timer efter indgrebet. Hvorlang tid efter indgrebet at man kan begynde at spise og drikke er individuelt og noget du vil blive instrueret grundigt i når du er på klinikken.

De første uger efter en implantatoperation er yderst vigtige for helingen. Hvis der skal laves knogleopbygning i forbindelse med en implantatbehandling vil der derfor typisk blive ordineret medicin. Medicinen skyldes at man vil undgå betændelse i området for at skabe så optimale muligheder for knogledannelse som muligt.

På følgende link kan du finde vores information til patienter efter de har fået foretaget operationer: Vejledning efter kirurgiske indgreb

 

Smertestillende ved implantatoperation

Før operationen anbefaler vi at du på klinikken indtager nogle smertestillende piller. Kirurgen vil lægge en stor mængde lokalbedøvelse så selve indgrebet er fuldkommen smertefrit. Bedøvelsen vil typisk virke 2-3 timer efter operationen er færdig. De smertestillende piller du fik inden operationen vil således virker når lokalbedøvelsen aftager. Vi anbefaler at man de første 3-4 dage tager maksimal dosis af smertestillende - det er nemmere at holde smerterne nede end af bekæmpe dem når de er opstået. Desuden hjælper de som tidligere nævnt på den eventuelle efterfølgende hævelse. Det typiske præparater vil være paracetamol (Panodil) og Ibuprofen.

 

Tråde i tandkødet

Afhængig af operationens karakter vil trådene enten forsvinde af sig selv på 15-20 dage eller også skal du hen på klinikken og få fjernet trådene. I så fald vil man ved samme lejlighed kontrollere området. Hvordan det skal foregå i den enkelte situation vil der informeres om i forbindelse med indgrebet.

 

Abutment

Typisk vil det tage 2 - 4 måneder for implantatet at gro fast i knoglen. For at kontrollere hvorvidt knoglen er groet ind omkring implantatet tages der et røntgenbillede og laves nogle kliniske undersøgelser.

Helingsskrue igennem tandkødet, inden aftryk til det endelige abutment og krone.

Vurderes det at implantatet sidder fast som forventet kan abutment og krone/protese fastgøres. 

Abutmentet fungerer som mellemled fra implantatet i knoglen og op til kronen eller protesen. Abutmentet sættes fast i implantatet med en lille skrue og er typisk fremstillet i titanium ligesom implantatet. I nogle tilfælde er implantatet gemt under tandkødet i helingsperioden og der må derfor laves et lille snit i tandkødet således at man kan komme ned til implantatet og få adgang til at sætte noget ovenpå.

Abutment monteret på implantat

For at fremstille den individuelt fremstillede tanderstatning - krone/bro eller protese - skal der tages et aftryk af tænder og implantat. Er det kroner eller broer der skal laves som den endelige løsning på implantaterne vil den endelige løsning typisk færdig 2-3 uger efter aftrykket er taget, mens det i nogle tilfælde tager lidt længere tid hvis der er tale om en aftagelig protese.

 

Kronen, broen eller protesen på implantatet

Kronen eller broen er typisk færdig efter 2-3 uger fra der er taget aftryk. Er der tale om en meget æstetisk krævende behandling, vil der typisk være 1 eller 2 konsultationer hos den tandtekniker der fremstiller kronen. Dette for at de ved præcis hvilken farve tanden skal have og at de kan individualisere den lige til den enkelte case.

Den endelig implanatkrone monteret på implantatet

Kroner og broer er idag som regel fremstillet i porcelæn er der dog tale om erstatning af mange tænder kan det komme på tale at lave et stel under porcelænet i et metal (titanium eller Cobalt Chrom). Valget af materiale afhænger af de pågældende krav i den enkelte situation. Skal en fortand erstattes vil de veje tungt at der vælges et højæstetisk materiale, mens de for de bagerste kindtænder gælder at materialet skal være meget tyggestærkt.

Skal de manglende tænder erstattes af en protese, vil der typisk i forvejen være en protese som man herefter sætter trykknapper i så den kommer til at sidde godt fast og ikke vipper eller generelt sidder løst.

Kronen sat fast på implanatatet

I andre tilfælde laves der en helt ny protese efter aftrykstagning af implantaterne. Den enkelte behandling vil blive gennemgået inden behandlingen igangsættes.

 

Mundhygiene efter implantatoperation

Samme dag som implantatoperationen anbefaler vi at du om aftenen springer tandbørstning og renhold af tænderne over. Dagen efter kan du starte med almindelig tandbørstning, men ikke i det opererede område. Istedet skal du skylle med en mundskyllevæske der hedder klorhexidin (0,2%). Der skylles 2 gange dagligt af ca. 1 minut, væsken holdes stille i området. Der skal således ikke “gurgles” eller på anden vis gøres noget aktivt. Efter 1 minut spyttes væsken ud. Dette vil holde området rent mens tandkødet og knoglen omkring implantatet får lov til at hele. Mundskyl skal foretages minimum 1 uge, men du vil få nærmere instruktion i forbindelse med operationen. 

Har du fået en midlertidig smileprotese anbefaler vi at du undgår at bruge den ihvertfald 2 uger efter operationen. Protesen holdes rent ved at børste den med en ren tandbørste med varmt vand og håndsæbe.

Når skylning med klorhexidin ikke længere skal foretages, kan der børstes let i området. Tænder og tandkød i området skal holdes rent for at undgå risiko for infektion.

 

Hvordan holder jeg rent omkring et implantat?

Det er meget vigtigt at du holder godt rent omkring dine nye implantater da god renhold er en forudsætning for et holdbart resultat. Holdes der ikke ordentlig rent omkring de nye tænder risikerer man at udvikle betændelse i tandkødet og knoglen omkring implantatet. Denne tilstand kaldes periimplantitis og resulterer i tab af knogle omkring implantatskruen. Derved sidder implantatet ikke længere ordenligt og tilstanden kan i sidste ende ende med at man bliver nødt til at fjerne implantatet og behandlingen er derved mislykkedes og må laves om.

Generelt set skal der holdes rent på samme vis som omkring almindelige tænder. Det vil sige at det er vigtigt både at børste med en almindelig tandbørste og at holde rent mellem tænderne/implantaterne med små mellemrumsbørster. Hvad der præcis skal gøres i den enkelte situation vil være en snak vi tager i forbindelse med montering af den endelige konstruktion. Er du i tvivl er man altid velkommen til at kontakte klinikken og her få en snak om hvordan det vil være bedst at holde rent i den givne situation.

 

* Fotos viser behandling foretaget hos Tandlægerne i Classensgade.

** Illustrationer lånt fra https://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/sygdomme_og_gener_A-AA/G-K/implantat

Mangler du en tand?

Kom til gratis forundersøgelse, ring:

35427727

Eller lad os ringe til dig:

Indtast venligst dit navn.
Indtast venligst et gyldigt telefonnummer.
Indtast venligst en besked