Oral kirurgi dækker over en lang række meget forskellige behandlinger. Den mest almindelige operation i mundhulen er fjernelse af tænder og særligt visdomstænder. En anden operation der bliver foretaget er en rodspidsambutation eller retrograd rodbehandling som denne behandling også kaldes. Behandlingen skyldes en blivende infektion omkring rodspidsen på en tand, hvor der allerede er foretaget rodbehandling - somme tider forsøgt flere gange. Behandling med implantater kræver ligeledes et kirurgisk indgreb. Skal du igennem en kirurgisk behandling er det godt at læse vores Vejledning Efter Kirurgiske Indgreb.
Hvis tanden ikke er mulig at komme til umiddelbart eller af en grund ikke kan fjernes ved en simpel tandudtrækning må den fjernes ved et kirurgisk indgreb også kaldet en amotio. Den typiske situation er visdomstænder som er lejret således at de ikke kan komme ordentlig frem i munden og eventuelt udgør en risiko for tanden foran. Hvis det vurderes at visdomstanden kan forårsage caries i tanden foran vil man typisk anbefale at få den fjernet. Ligeledes kan årsagen være smerter fra tandkødet omkring visdomstanden, da den ikke er til at holde ren og derfor giver anledning til akut tandkødsbetændelse.
Denne type operationer vil foregå under sterile forhold for ikke at risikerer en infektion i området. Tandkødet omkring tanden skydes væk så tanden kan ses, hvorefter der om nødvendigt fjernes knogle omkring tanden. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at dele tanden og tanden den ud i nogle mindre dele. Når tanden er fjernet bliver området hvor den har siddet renset for eventuelt betændelsesvæv. Herefter vil tandkødet blive ført tilbage på plads og syet sammen i sin oprindelige position. En kirurgisk fjernelse af en tand kan være forbundet med noget ubehag i form af smerter og hævelse efterfølgende. Det er derfor en god ide at tage det ordinerede smertestillende medicin, da dette også vil hjælpe noget på hævelsen.
Der kan være mange årsager til at en tand skal fjernes. Typisk vil tanden være i så dårlig stand at den ikke vurderes mulig at genopbygge og derfor vurderes ikke bevaringsværdig. En simpel tandudtrækning foregår kun ved hjælp af en tang og en elevator, uden det er nødvendigt at dele tanden eller fjerne knogle omkring den. En tandudtrækning vil som regel ikke være forbundet med de store eftersmerter, så en lille uge efter bør du ikke mærke nogen smerte fra området. Det er dog vigtigt at man lader såret være idet det tager længere tid før det er helet.
Ovenstående er alle betegnelser for samme behandling. Hvis der omkring en tand, der har fået foretaget rodbehandling, konstateres fortsat betændelse, kan det komme på tale at får foretaget en kirurgisk behandling af tanden, hvor man fjerner lidt af spidsen af roden og herefter lukker tanden nede fra for at sikre sig at der ikke kan komme bakterier ind. Indgrebet foregår ligesom en amotio under fuld steril opdækning og med fyldestgørende lokalbedøvelse og er derfor fuldkommen smertefrit.
Operationen foregår ved at tandkødet skubbes til side og der bores et lille hul i knoglen ind til betændelse. Nu fjernes betændelse og de nederste 3-4mm af roden, hvorefter der forberedes et lille hul op igennem roden, hvori der efterfølgende lægges en prop så der ikke kan komme bakterier ind i tanden igen.
Rodresektion er ikke en behandling med 100% succes. Alternativt til at få foretaget en rodresektion er at få fjernet tanden, herefter kan den nu manglende tand erstattes af et implantat.
Skal du have lavet kirurgi hos os vil du altid både skriftligt og mundtligt få vejledning i hvordan du skal forholde dig efter operationen. Er du det mindste i tvivl er du altid velkommen til at kontakte klinikken på (+45) 35 42 77 27.