Rodbehandling

Langt de fleste rodbehandlinger skyldes at tandens nerve er beskadiget, enten i form af en betændelse i nerven eller hvis nerven efter et slag på tanden er blottet fordi tanden er knækket. I meget får tilfælde skal en tand rodbehandles af en anden årsag, eksempelvis, hvis tanden skal have en krone og der er meget lidt tandsubstans tilbage.

Har jeg smerter fra en tand der skal rodbehandles?

Man mærker ikke nødvendigvis noget fra en tand der skal rodbehandles. Ofte opdages det først i forbindelse med et røntgenbillede hos tandlægen. Tanden kan dog være ømhed ved tygning, give en dunkende eller pulserende fornemmelse. Men symptomerne kan også være kraftige isinger ved indtag af kold eller varm mad eller drikke, hævelser eller decideret tandsmerter. Hvis en tandnerve har været død i længere tid kan tandens farve også ændres til det mørkere.

En ubehandlet betændelse i en tand kan sprede sig til knoglen omkring tanden og ultimativt sprede sig til blodbanen. Det er en potentielt livsfarlig tilstand. Det er heldigvis en meget sjælden komplikation, men gør alligevel at vi altid anbefaler at få behandlet en tandrodsbetændelse. Det selvom der ikke er nogle symptomer fra tanden eller området.

Betændelse i nerven på en tand

Betændelse i knoglen omkring tand


Hvordan foretages en rodbehandling?

En rodbehandling foretages typisk i to seancer, med en uges mellemrum. Ved den første seance bores et hul ned igennem tanden ind til rodkanalen. Herefter kan den betændte nerve og bakterier fjernes. Denne del af behandlingen afsluttes med et medikament i rodkanalen der desinficere kanalen. Det gør man for fjerne de eventuelt resterende bakterier. En midlertidig fyldning lægges over hullet i tanden. Efter den første omgang af rodbehandlingen kan man godt være noget øm fra tanden. En gang imellem kan behandlingen afsluttes allerede i forbindelse med denne første behandlingsseance.

Behandlingen fortsættes ellers ved anden og afsluttende behandling. Her fyldes rodkanalen med et gummimateriale der udfylder hulrummet. Det gør at der ikke kan komme nye bakterier ind i tanden. Når selve rodbehandlingen er færdig lukkes tanden med en plastfyldning. Denne fyldning kan sommetider være den endelige restaurering for tanden. Ofte anbefales det dog at tanden får en krone efterfølgende. Det gør man for at sikre sig at den meget svækkede tand ikke flækker og derfor skal fjernes.

Første del af rodbehandling - fjernelse af nerve og betændelse i tanden

Færdig rodbehandlet tand med midlertidig plastfyldning.


100% smertefri behandling

Der er mange historier om at det er meget smertefuldt at få foretaget en rodbehandling. Det er en skrøne! Rodbehandlinger hos Tandlægerne Classensgade er altid 100% smertefri.


Kofferdam som beskyttelse

For et succesfuldt resultat af en rodbehandling er det vigtigt at behandlingen foregår uden at der kommer nye bakterier fra mundhulen ned i tanden. Derfor foretages alle rodbehandlinger under afskærmning af tanden med et gummiklæde kaldet kofferdam. Det benyttes sterile instrumenter og rodkanalen udrenses med sterile engangsfile. Samtidig bruger vi en elektronisk teknik til at bestemme længden af tanden rod, dette er en teknik som er mere præcis en blot at tage røntgenbilleder af tanden.


* Illustrationer lånt fra tandlaegeforeningen.dk

Online booking